“Wat is het genieten om op deze mooie plek te mogen werken.”
Buiten aan het werk, dieren verzorgen en rijden met de golfkar. Dat is het dagelijkse werk op de boerderij van RuiterActief. Begeleider Anna vertelt enthousiast over haar mooie werkplek in het buitengebied van Stroe. 

Anna: “Op de boerderij zijn de dagelijkse werkzaamheden zoals dieren voeren, hokken uitmesten en de drie pony’s borstelen. We werken samen in de tuin of kloven het hout. Een paar middagen in de week gaan we paardrijden. Een favoriete bezigheid, is het werken met de dieren. We werken met twee groepen en voor iedereen is er een taak en die wordt meestal met veel enthousiasme gedaan. De groene buitenomgeving geeft ons werk net dat beetje extra.”   

Een groep van acht deelnemers en vrijwilligers werken buiten op de boerderij. Een van deze vrijwilligers is Rijk. “Je kan zien dat vrijwilliger Rijk hier op zijn plek is. Een praatje hier, een hand om de schouder en een grapje met iedereen, zoals ook met deelnemer Kevin”, vervolgt Anna. 

Kevin en Rijk gaan samen op de foto met Jami, de lievelingspony van Kevin. Hiervoor heeft Kevin zich goed voorbereid. Vanmorgen heeft hij extra aandacht besteed aan zijn eigen kapsel en heeft hij de pony extra zorgvuldig geborsteld. “Rijk hoeft zijn haar niet goed te doen”, grapt Kevin.  

Op de boerderij zijn veel taken en dan zijn een extra paar handen waardevol. Rijk vertelt: “Na drie hersenbloedingen heb ik hersenletsel opgelopen en moeten besluiten om mijn eigen bedrijf te verkopen. Een hele moeilijke beslissing met daarnaast ook een zoektocht naar een andere invulling van de dag.” Rijk komt in contact met de eigenaar van de boerderij en raakt daar in gesprek met een deelnemer. “Ik had direct een klik met hem en ben als vrijwilliger aan de slag gegaan bij de zorgboerderij. Daarmee ben ik zinvol aan het werk en ik heb ik een mooie daginvulling gevonden.” 

Rijk ziet de professionaliteit van de begeleiding van de zorgboerderij van RuiterActief. “Ik ben hiervan onder de indruk. Op het gebied van technische zaken kan ik zeker wat toevoegen. Als er een rollator niet goed loopt, laat ik zien hoe je dat eenvoudig kan verhelpen. Zo leren we van elkaar.” 

Vrijwilligerswerk op een zorglocatie is prachtig om te doen. Daarover zijn Anna, Rijk en Kevin het eens. Rijk: “Als vrijwilliger werk je bij Careander in een professionele organisatie. Je bent een onderdeel van het team en je wordt door deelnemers gezien als begeleider. Maar dan zonder de verantwoordelijkheden die erbij horen. Dat vind ik fijn aan het werk als vrijwilliger.” 

Anna: “Wat is het genieten om met deze groep op deze mooie plek te mogen werken.”