Ondersteuning bij hulpvragen

Wie zijn wij? Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Dit doen wij vanuit een christelijke visie. Deze is dat ieder mens uniek en waardevol is. Vandaar dat wij mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen. Een veilige en stimulerende omgeving bieden, staat hierin ook centraal. Hierdoor kunnen zij dus het leven leiden dat past bij hun talenten en ambities. Het bieden van ondersteuning bij hulpvragen doen we onder andere vanuit meer dan 30 locaties in diverse plaatsen in Gelderland.

Historie

Careander bestaat ruim 50 jaar. In 1966 konden enkele ouders bij de bestaande instellingen niet die dagbesteding voor hun kinderen vinden, die zij graag wilden. Ze namen daarom samen het initiatief om de Protestants Christelijke stichting Welzijnszorg op te richten. De Stichting werd in 1967 opgericht en statutair vastgesteld. Vervolgens was in 1968 de officiële opening van KDV De Schutse. Een nieuwe stap in de zorg voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Toen het KDV enkele jaren open was, ging het bestuur vervolgens nieuwe uitdagingen aan. Zij openden in 1972 Dagopvang Voor ouderen De Schuilplaats in Harderwijk en in 1975 namen zij het eerste Gezinsvervangend tehuis ’t Schild in gebruik.

Na deze successen ging Welzijnszorg ook in andere plaatsen in Gelderland aan de slag. Zo openden in ’t Harde in de jaren zeventig DVO Shalom en GVT De Steenrots. Daarnaast bouwde Welzijnszorg in Putten Het Anker. De organisatie groeide dus gestaag door in de volgende decennia. In 1990 ging Welzijnszorg een samenwerking aan met onder andere stichtingen in Barneveld, Ede en Lunteren voor het gebruik van de diensten van het Centraal Bureau. Later in de jaren negentig werden De Bongerd, Slunterhof en Bergveste bijgevolg onderdeel van Welzijnszorg.

Nieuwe naam

In 2006 verhuisde het Centraal Bureau van Careander naar het Westeinde in Harderwijk. Tegelijk met deze verhuizing veranderde Welzijnszorg ook van naam: Careander. Careander is de afgelopen 50 jaar gegroeid naar een moderne, professionele organisatie. Een organisatie waar de cliënt centraal staat in alle vormen van ondersteuning. Iets waar we met elkaar voor staan en trots op zijn.