Duurzaam ondernemen

Careander werkt mee aan een groene toekomst.

In de afgelopen jaren is Careander projectmatig aan de slag gegaan om mee te werken aan een beter klimaat. Doel hiervan is een vermindering van de CO2 uitstoot en een kostenbesparing op het energieverbruik van de locaties.

De volgende acties zijn hiervoor bij Careander reeds in gang gezet of al uitgevoerd.

 

LED verlichting

In alle locaties van Careander is een overgang gemaakt van gewone verlichting naar LED verlichting. Samen met de bewoners van diverse locaties is dit ook doorgevoerd in hun appartementen.

Zonnepanelen

Op meerdere locaties van Careander zijn de afgelopen jaren zonnepanelen geplaatst op de daken. Zo zijn er 80 zonnepanelen geplaatst op het dak van dagbestedingslocatie De Wissel in Harderwijk!

Met deze zonnepanelen wekt De Wissel jaarlijks zo’n 20.000 kWh aan zonnestroom op en dat is genoeg om het eigen stroomverbruik te dekken. Hiermee is De Wissel niet meer afhankelijk van vervuilende stroom en is Careander een stuk Duurzamer!

Hoogtepunten voor dit project bij De Wissel:

  • Met deze zonnepanelen wordt jaarlijks 20.000 kWh aan zonnestroom opgewekt.
  • Dat is net zo veel stroom als 90 koelkasten of negen huishoudens jaarlijks verbruiken!
  • Hiermee wordt jaarlijks 2.800 euro en 8.250 kg CO2 bespaard.

Elektrische auto’s en laadpalen

In het kader van het duurzaamheidsproject van Careander rijden er sinds najaar 2019 twee nieuwe elektrische minibusjes op woonlocaties De Steenrots en Heidestate in ’t Harde!

Deze elektrische auto’s (de Nissan Evalia) vervingen de benzineauto’s en zorgen voor een lagere uitstoot van vervuilende broeikasgassen.

De auto’s worden aan de eigen oplaadpaal gekoppeld om weer opgeladen te worden. Het mooie is dat de stroom voor deze auto’s op locatie Heidestate ook nog wordt geleverd door de recent geplaatste zonnepanelen. Dubbele duurzaamheidswinst dus!

 

Duurzaam bouwen

Careander werkt hard om bij al haar verbouw- en nieuwbouwprojecten zo klimaatneutraal mogelijk te laten bouwen. Zo wordt er bij het ontwerp en uitvoering hard gewerkt om met milieuvriendelijke materialen te werken en een energiebesparende locatie op te leveren. Een mooi voorbeeld hiervan is wooncentrum Slunterhof in Ede.