Er worden heel wat kilometers gefietst op ’t Schild in Harderwijk. De bewoners kunnen daar hun eigen route bepalen op het fietslabyrint, gesponsord door Stichting Vrienden van Careander. Door de realistische fietservaring op de hometrainer, is het een stuk makkelijker en leuker om bewoners in beweging te krijgen. 

“Om bewoners op een hometrainer te krijgen was soms best moeizaam”, vertelt een begeleider. “Maar met de aansluiting op dit fietslabyrint hebben ze wat te zien. Ze kunnen overal heen waar ze maar willen. Van Terschelling tot de lavendelvelden in Frankrijk. Of juist heel dichtbij natuurlijk. Een cliënt die vroeger in Kampen woonde, fietst nu steeds digitaal door Kampen.” Naast de mooie beelden, versterken ook de geluiden van voorbijgangers, vogels en verkeer de fietsbeleving.  

Wanneer bewoners 1-op-1 begeleiding nodig hebben, is naar buiten gaan niet altijd een optie. Dus ook daarvoor is het fietslabyrint een uitkomst. Bewoners kunnen zelfstandig fietsen en hun eigen keuzes maken. “Met de knoppen kiezen ze zelf welke kant ze op willen, hierdoor houdt de fietser altijd eigen regie.”