‘Het uurtje’ is inmiddels een bekend begrip binnen Carré. Op deze woonlocatie in Ede heeft iedere bewoner wekelijks een uurtje de volledige aandacht van een begeleider. De bewoner kiest zelf hoe dit uurtje wordt ingevuld; een stukje wandelen, fietsen, een spelletje, thee drinken of iets anders gezelligs. Maar ook regel-zaken kunnen bewaard worden voor het uurtje; afspraken plannen, hulp bij financiën, enzovoort. “Bewoners kunnen zelf kiezen of ze er gebruik van maken”, vertelt begeleider Margreet. “Tegelijkertijd proberen wij altijd te kijken wat goed is voor de bewoner, waar de behoeftes liggen.”

Bewoonster Dicky kiest vaak voor een spelletje. “Maar als het mooi weer is gaan we lekker naar buiten”, vertelt ze. De begeleiders hebben geen telefoon bij zich tijdens het uurtje, waardoor ze echt alle aandacht voor de bewoner hebben. “En als ze per ongeluk toch een telefoon bij zich hebben, dan leg ik die gewoon weg” vertelt Dicky lachend.

Tonia, ook woonzaam bij Carré, vindt het juist fijn dat ze extra hulp krijgt bij plannen. “En daarbij wil ik ook graag kletsen”, zegt Tonia. “Dat helpt me om mijn hoofd leeg te maken, en kletsen is gewoon mijn hobby!”

Begeleider Margreet vertelt dat dit initiatief jaren geleden is gestart. “We begonnen met 10 minuten per bewoner, maar dat is veel te weinig. Sommige gesprekken hebben gewoon tijd nodig. Een werkgroep heeft de uitbreiding van dit idee uitgewerkt en inmiddels is het vaste prik. Het is belangrijk om de bewoners echt te zien, om echt ongestoord aandacht voor ze te hebben. Daarnaast geeft het ook de mogelijkheid om aan doelen te werken.”

Margreet zou het ‘uurtje’ aan alle soortgelijke woonlocaties aanraden. “Veel mensen denken dat het extra tijd kost, maar je wint er juist tijd mee. Korte regelzaken tussendoor kun je juist even inplannen in het uurtje. Daarbij is het zo belangrijk om ook juist de ‘normale’ dingen in huiselijke sfeer te doen samen met de bewoners.”