“Geef me de 5 helpt om gedrag beter te begrijpen.”

“Het gedrag van cliënten en de oorzaak hiervan begrijpen is niet altijd even simpel, de Geef me de 5 methodiek kan hierbij helpen”, vertelt Christine. Geef me de 5 is een unieke methodiek die helpt om gedrag beter te begrijpen. Binnen Careander zijn Christine De Jeu en Klaske Kuiper de deskundigen rondom deze methodiek.

Christine en Klaske willen hun enthousiasme over deze methodiek graag overgeven op hun collega’s. “Het verwerken van informatie in het brein van iemand met ASS (autismespectrumstoornis) verloopt anders dan bij iemand zonder ASS”, vertelt Christine. “De binnengekomen informatie wordt anders verwerkt en dit heeft effect op het gedrag van deze persoon. Dit zien we ook geregeld bij onze cliënten met een verstandelijke beperking, al dan niet met ASS’’.

Wanneer er meer kennis is over deze andere manier van informatie verwerken, ontstaat er automatisch een andere (basis)houding en meer begrip voor het gedrag van de cliënt. Van hieruit leert de begeleider met praktische handvatten uit de methodiek om meer te aansluiten bij de belevingswereld van de cliënt. Het effect hiervan is o.a. dat de begeleider samen met de cliënt kan werken aan het vergroten van zelfstandigheid en het verminderen van stress.”

Christine en Klaske denken graag mee bij zorgvragen en lopen mee met begeleiders om de methodiek meer eigen te maken. Nadat gedrag begrijpelijker is geworden, geven Christine en Klaske communicatiehandvatten aan begeleiders om in te zetten in de praktijk. Zo wordt a.d.h.v. weggetjes uitgelegd hoe je als begeleider vaak op een andere weg staat dan waar de cliënt op staat, je leert door de praktische handvatten hoe je met de cliënt op eenzelfde weg komt wat de communicatie onderling zal bevorderen.

In 2017 ontving woonlocatie Brederostaete een officiële licentie van Geef me de 5, nadat medewerkers de training hadden gevolgd. Christine kreeg al snel de kans om haar enthousiasme te gebruiken om dit breder uit te zetten in de organisatie. Een jaar later sloot ook Klaske daarbij aan.

Nieuwsgierig geworden naar deze methodiek? Neem eens een kijkje op www.geefmede5.nl of neem contact op met Christine (c.dejeu@careander.nl) of Klaske (K.Kuiper@careander.nl).