Het verhaal van Gertjan en zijn moeder Gerrie

De vaste rituelen van Gertjan op de dagbesteding zijn tijdens de eerste lockdown thuis doorgezet. Zo bleef er een duidelijke structuur voor hem. Zijn moeder Gerrie vertelt hoe zij met haar zoon deze periode heeft beleefd.

Allemaal even luisteren!

Gertjan doet voor hoe hij bij dagbestedingslocatie De Schuilplaats in Harderwijk iets presenteert. De microfoon wordt van boven gehaald, en we moeten er echt even voor gaan zitten. “Beste mensen…..!” en er volgt een heel verhaal. Namen van collega’s komen langs en vrolijk vertelt hij dat er een verrassing voor iedereen komt. Hij is in zijn rol én in zijn element als presentator.

 Meer over Gertjan

Gertjan van Doesburg is 44 jaar en werkt bij De Schuilplaats in Harderwijk op de groep Meander. Hij woont bij zijn moeder, Gerrie Hemel in Ermelo en krijgt ambulante ondersteuning. Het eerste dat Gertjan zegt is: “corona moet stoppen!” ”Het zit hem behoorlijk hoog, voegt Gerrie hier aan toe, dat hoor je wel.”

Werk en hobby’s

Gertjan werkt bij De Schuilplaats en maakt daar slingers en confetti voor feesten en partijen. Ook pakt hij stekkers in voor een bedrijf. In zijn vrije tijd draait en presenteert hij graag oude Nederlandstalige muziek en gaat hij naar de showband ‘Doe Maar’ en naar het koor ‘De Parel’. Mandala’s inkleuren doet hij ook graag, dit zijn kleurplaten met een geometrisch patroon. Op de tafel staan autobusjes. Hiermee fantaseert hij wie waarnaartoe gebracht moet worden. Hij is gek op bussen. Als je vraagt wat Gertjan het meeste mist, is het de vakantie met de touringcarbus. Het liefst naar het buitenland. Met zijn zus en zijn moeder.

Andere structuur

In maart werd van de één op de andere dag het dagelijks ritme van beiden verstoord. De dagbesteding ging dicht en Gertjan was de hele dag thuis. Gelukkig kreeg Gertjan de eerste dag al een tas met werkjes mee van de dagbesteding. Gerrie: “Hij houdt van structuur, dat hebben we zo veel mogelijk vastgehouden. De vaste rituelen hebben we thuis doorgezet. Gertjan ging aan het werk, alsof hij op De Schuilplaats was. ‘s Middags ging hij mandala’s kleuren.”

Kaartjes rondbrengen

De door hemzelf gekleurde kleurplaten bezorgt Gertjan samen met zijn ambulant begeleidster bij bekenden en mensen in de buurt. Gerrie: ”Helaas krijgt Gertjan zelf niet zo vaak een kaartje. Jammer, want daar houdt hij zo van. Het liefst krijgt hij trouwkaarten”. Met kerst gaat Gertjan samen met de begeleider als ‘kerstman’ de kaarten rondbrengen. Heel speciaal dat Gertjan de kaarten zelf gemaakt heeft. Daar kijkt hij helemaal naar uit!

Ambulante Ondersteuning

Gerrie vertelt: “Gelukkig hebben wij samen aardig onze draai gevonden en krijgen we buiten de dagbesteding ook ambulante ondersteuning. Deze ondersteuning is ook gebleven. Daar zijn we heel blij mee en het zorgde echt voor afwisseling voor Gertjan. Het vraagt creativiteit om steeds iets te bedenken om samen te gaan doen. Soms gaan ze op de duofiets naar de Careander locatie De Schutse of naar het ambulant steunpunt in Harderwijk”.

Meer lezen?

Nog meer bijzondere verhalen kunt u lezen in het Careander Magazine ‘Mijn Verhaal. Corona raakt ons allemaal’. Hierin vertellen cliënten, verwanten, vrijwilligers en medewerkers hoe zij de eerste coronatijd hebben beleefd. Wilt u een exemplaar ontvangen? Vraag een exemplaar aan via info@careander.nl.

Een kaartje voor Gertjan

Wilt u Gertjan blij maken met een kaartje? Dat kan via het Servicebureau van Careander, dan zorgen wij ervoor dat het bij Gertjan terecht komt:

  • Careander Servicebureau
  • Ter attentie van Gertjan
  • Postbus 60
  • 3840 AB Harderwijk