Erwin is jobcoach bij Careander. Hij helpt cliënten aan een werkplek buiten de werk- en dagactiviteitenlocaties van Careander.  

Erwin begon als ambulant begeleider en werd daarna begeleider op een woonlocatie. Vervolgens besloot hij een opleiding tot jobcoach binnen Careander te volgen. Hij omschrijft zijn motivatie daarvoor als volgt: “Ik merkte dat ik wilde bouwen met een cliënt, dat je naar iets toewerkt. Het is mooi om te kijken naar de talenten van iemand en daar een passende baan bij te vinden.” 

“Mijn eerste vraag is altijd: wat is je droombaan?” legt Erwin uit. Vervolgens doet hij beroepentesten, zodat de interessegebieden van de cliënt helder worden. Dan gaat Erwin op pad, op zoek naar een geschikte werkplek. “Ik kijk eerst binnen m’n eigen netwerk, en anders ga ik gewoon rondkijken. Laatst was er een cliënt die graag wilde maaien, dus reed ik naar een voetbalvereniging, want daar is veel gras!” 

Naast het zoeken van werkplekken gaat Erwin ook veel op bezoek bij cliënten, om te kijken hoe het gaat. “Ik ga blij naar huis als een cliënt tot z’n recht komt, als hij geniet van z’n werk en als hij op waarde wordt geschat. Het is vooral mooi als een cliënt ontdekt dat hij meer kan dan hij zelf dacht”, vertelt Erwin. “Ik ben jobcoach geworden omdat ik dat tof vind en omdat ik er enthousiast van word. Dat gun ik de cliënten ook. Dat ze een baan hebben die bij hen past.” 

Naast Erwin zijn er meerdere jobcoaches actief binnen Careander. Samen begeleiden ze vele cliënten op weg naar een mooie werkplek.

Eén van hen is Lutein die in een autogarage werkt 

De neef van Lutein werkt in een autogarage, en daardoor ontstond de grote wens van Lutein om ook een baan te hebben tussen de auto’s. Inmiddels is hij al bijna 5 jaar elke vrijdag te vinden bij Garage Sneller in Elburg. Kees, eigenaar van de garage, vertelt dat ze Lutein net zo behandelen als alle andere medewerkers. “We hadden geen ervaring met deze doelgroep, maar dat maakt niet uit. Hij verdient ook een kans op een leuke werkplek.” 

Sinds Lutein bij de garage werkt is hij veel meer gaan praten. Hij heeft contact met vaste klanten en hij is altijd in voor een bakje koffie met zijn collega’s. In eerste instantie was het idee dat Lutein zou helpen met stofzuigen en schoonmaken, maar al snel was hij gewoon alleen met de auto’s bezig.