Ton (75) combineert zijn grootste hobby met vrijwilligerswerk

De dag begint met een kopje koffie. De taken worden verdeeld, want er is genoeg te doen bij Groot Veen; vegen, geiten voeren, de verkoopkraam in orde maken, pindakettingen maken en houtproducten bewerken. Bij die laatste activiteit is Ton betrokken.

Ton heeft 60 jaar ervaring in de bouw en was op zoek naar vrijwilligerswerk. “Ik zag een advertentie van Careander Dagactiviteiten Groot Veen waarin twee rechterhanden werden gevraagd. Ik ging in gesprek en mocht hier aan de slag”, vertelt Ton. “Na een verbouwing is er nu een schitterende werkplaats waar ik samen met de deelnemers mijn hobby kan uitvoeren”, zegt Ton. “We hebben steeds meer machines dus we kunnen steeds meer verschillende producten maken.”

Ton is één dag in de week te vinden in de werkplaats van Groot Veen. “Het is hartstikke mooi om met de deelnemers te werken en steeds weer te kijken welke taken zij op kunnen pakken”, vertelt hij. “Ik kijk per deelnemer wat bij hem of haar past en ik geef ze altijd de keuze. Dan is het mooi om te zien dat ze blij worden van de kleinste taken.” Niet alleen het werk vinden de deelnemers leuk, ook de omgeving heeft veel invloed. “Ze zijn bijvoorbeeld gevoelig voor muziek en de zon, dan worden ze helemaal blij. Dat is prachtig om te zien.”

Persoonlijk Begeleider Arianne is blij met vrijwilligers zoals Ton. “Het is mooi dat er mensen zijn die ervoor kiezen om samen te werken met de deelnemers. Bij de intake van een vrijwilliger let ik er goed op dat diegene gaat doen wat hij of zij leuk vindt. Vervolgens gaan we echt samen aan de slag.”

Careander Dagactiviteiten Groot Veen is gelegen aan de rand van het bos op de grens van Ede en Lunteren. Mensen met een verstandelijke beperking werken in het theehuis, creatief atelier, cadeau afdeling en werkplaats. Ook leven er (klein)dieren op het erf die de nodige zorg nodig hebben.

Lees dit artikel in de Zorg& Ondersteuning special van de gemeente Ede.