De Wissel, een dagbestedingslocatie in Harderwijk, is fanatiek met duurzaamheid bezig. Momenteel hebben zij tachtig zonnepanelen op het dak liggen, waarmee zij hun eigen stroomverbruik kunnen dekken. 

Ingeborg, begeleider bij de Wissel, heeft onder andere voor meer duurzaamheid op de locatie gezorgd. “Ik ben heel fanatiek en ik vind het milieu heel belangrijk. Ik ben blij dat wij er op de Wissel zo serieus mee omgaan!”

Begeleiders van de Wissel hebben een vragenlijst aan de cliënten gegeven, zodat zij zelf konden nadenken over het verduurzamen van de locatie. “De cliënten kwamen met allemaal goede ideeën. Het gaf meteen een boost de goede kant op. We zijn afval gaan scheiden, we hebben zonnepanelen aangeschaft, we hebben een regenton aangeschaft en we gaan allemaal vaker op de fiets naar werk”, vertelt Ingeborg. “Ook gebruiken we geen droger, maar een wasrek en we hebben alle woonlocaties gemaild met de vraag of cliënten het brood in broodtrommels mee kunnen krijgen in plaats van plastic zakjes.”

Ingeborg raadt alle locaties aan om duurzaam bezig te gaan en zonnepanelen aan te schaffen. “Ik zou het absoluut elke Careanderlocatie aanraden”, vertelt Ingeborg. “Het is belangrijk dat we iets aan de milieuproblemen doen. Het is mooi hoe cliënten zich daar zo ook bewust van worden en zelfs helpen het probleem te verminderen.” Ook de cliënten zelf zijn erg enthousiast. “Duurzaam bezig zijn moet, het is echt belangrijk”, vertelt een cliënt. “Je moet juist denken aan het milieu en je afval scheiden.”