Michel Walden is 48 jaar en BBL begeleider bij Carré en Bergveste.

Als vrijwilliger Surinaams koken bij De Postkamer

“Via mijn schoonmoeder ben ik bij locatie de Postkamer terecht gekomen. Ik hou namelijk van koken, en zij vroeg mij, of ik als vrijwilliger samen met cliënten een Surinaams diner wilde koken.  Dat leek me wel leuk. Ik had nog nooit met verstandelijk gehandicapten gewerkt. Wist ook echt niet wat me te wachten stond. Het was lachen, plezier maken en werken. Het was zo’n mooie en bijzondere dag!”

Dit werk bracht mij een positieve verandering in mijn leven.

“Ik woonde in Rotterdam en ben voor de liefde naar Nijkerk verhuisd. Ik werkte in de offshore, maakte olieplatforms. Dit heb ik twintig  jaar gedaan. Ik ben eens in de vier weken als vrijwilliger bij De Postkamer gaan werken, ik vond het geweldig!

Ze vroegen of ik niet méér wilde gaan doen bij Careander. Ik had een heel goede klik met de cliënten en de samenwerking verliep heel prettig. Careander bood mij de mogelijkheid om als BBL begeleider te beginnen. Ik heb hier niet lang over na hoeven denken! Het bracht een heel grote, positieve verandering in mijn leven. Gelukkig zit ik in de luxepositie dat ik samenwoon met iemand die achter mijn keuze stond.”

De lessen sluiten heel goed aan bij de praktijk

“Als BBL leerling werk ik achttien uur in de week en ga ik één dag in de week naar school. Ik volg Twix lessen. Je kunt zelf de lessen kiezen die passen bij het werk dat je op dat moment doet. Ik koos bijvoorbeeld voor lessen die mij meer leerden over het autistisch spectrum, niet aangeboren hersenletsel en hechtingsproblematiek. Deze lessen pasten heel goed bij het werk op locatie Carré en Bergveste. De lessen sluiten goed aan bij de praktijk.”

Er kwam meer bij het werk kijken dan ik verwachte

“Toen ik voor het eerst bij Carré kwam, kwam ik in een warm bad, ik voelde me enorm welkom. Ik  kreeg echt een band met cliënten, met hen kon je een gesprek aangaan. Bij Bergveste leerde ik nóg meer van het vak. Ik moest gaan begeleiden, sturen. Er kwam veel meer bij het vak kijken dan ik in het begin verwachte. Het mooie is, dat alles wat je op school leert, je direct kunt toepassen in de praktijk. Dat werkt goed!”

Ik ben veranderd

“Ik leer ook anders naar mezelf te kijken. Vrienden en familie zien ook dat ik veranderd ben. Ik voel mij nu gelukkiger, ben meer open. Ben bezig met zelfreflecteren.  Dat heeft dit werk en de opleiding met zich meegebracht.”

Geen bericht is goed bericht

“Ik heb met een paar BBL leerlingen van Careander contact. We komen niet zo vaak live bij elkaar, het contact loopt meestal via de app of via de mail. Ik heb een coach op afstand. Ook met haar heb ik vooral telefonisch- of via de mail contact. Als het nodig is, neem ik zelf wel contact op. Geen bericht is goed bericht.

Ik voel me heel erg welkom bij Careander. Dat begon al bij de sollicitatie. Cliënten vonden het geweldig dat er een keer een man als begeleider kwam werken. Nu kunnen ze eens over voetbal, motoren en snelle auto’s praten, echte mannenzaken. Collega’s vonden het ook leuk een mannelijke aanvulling in het team te krijgen.”

Bij twijfel zou ik zeggen, gewoon doen!

“Alles bij elkaar genomen ben ik ontzettend blij dat ik deze stap heb gemaakt. Ik kan het iedereen aanraden die twijfelt deze stap te maken. Ik zou zeggen, bij twijfel, gewoon doen!”