Voorlichtingsweek Wet Zorg en Dwang

In september was de voorlichtingsweek vanuit het ministerie van Volksgezondheid. Careander heeft extra aandacht gegevens aan de invulling van de Wet Zorg en Dwang. De orthopedagogen van Carander hebben iedere dag een interessant artikel of een link naar meer informatie gepost op intranet. Zoals een uitleg van De WZD in vogelvlucht.  De cliënten van de centrale cliëntenraad hebben de training “Het recht op vrijheid en de Wet zorg en dwang” van Raad op Maat gevolgd.

Workshop voor clienten van de centrale cliëntenraad.

De cliënten van de centrale cliëntenraad hebben de training “Het recht op vrijheid en de Wet zorg en dwang” van Raad op Maat gevolgd. Praten over wat wel en niet mag.

In een filmpje werd een cliënt “betrapt” op het drinken van cola in plaats van van koffie. De begeleider pakte de cola af en gaf aan dat dit helemaal niet goed was voor de cliënt. Want cola is namelijk niet gezond, word je dik van. Dit was de start van een mooie discussie. Want mag dit zomaar? De begeleider die bepaalt wat je eet of drinkt. En welke stem heeft de cliënt zelf hierin?

Nee werd er gezegd! Dit mag niet zomaar worden besloten! Voorbeelden werden daarna met elkaar gedeeld.  Zo ook over de deur van de voorraad kast die op slot gaat zodat een medebewoner niet de kast helemaal leeg eet. Aangezien dit maar voor 1 bewoner geldt kunnen de andere bewoners met een sleutel de deur van de kast gewoon open maken. Op die manier heb je een oplossing voor iedereen.

Door middel van vraag- en actiekaarten werden er vragen over de Wet zorg en dwang gesteld. Vragen als: Mag je bij de gesprekken over je zorgplan zijn?  Mag een begeleider je kledingkast op slot doen ? of Wat betekent recht op vrijheid? kwamen aan de orde en werden met elkaar besproken. Om het iets makkelijker te maken kreeg iedereen de brochure “Het recht op vrijheid en de Wet zorg en dwang”. Hier staat alles in over deze wet en was het opzoeken van de juiste antwoorden eenvoudig.

Extra speciaal was het dat de centrale cliëntenraad, deelraad cliënten, van Careander de primeur had om als eerste raad de training “Het recht op vrijheid en de Wet zorg en dwang” van Raad op Maat bij te wonen. Een training die leden van de cliëntenraad wegwijs maakt in de Wet zorg en dwang, met als doel hun opgedane kennis te delen met hun achterban.