Ook Careander heeft te maken met hoge energiekosten. Door maatregelen te nemen en actief na te denken over energiegebruik, houden we de kosten in de hand. 

 “Eind 2022 lopen de energiecontracten bij Careander af. We zijn in gesprek met energieleveranciers om toch zo voordelig mogelijk elektra en gas in te kopen. Dit kunnen we centraal doen, waardoor we de kosten beheersbaar houden.” vertelt Dick Zandvoort, Strategisch Adviseur Vastgoed en Duurzaamheid bij Careander. “Maar dat we fors meer gaan betalen dan de afgelopen jaren is wel zeker”. 

Niet alleen wordt er gekeken naar de inkoop van energie, maar ook naar het verduurzamen van vastgoed. Careander gaat, waar mogelijk, duurzaam om met afval en energie en heeft dit ook als pijler neergezet in de Strategische Koers 2022- 2026. Komende jaren gaat Careander energiezuinige maatregelen nemen op de gebouwen die in eigen beheer zijn. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Naast eigen panden huurt Careander ook een aantal panden. Dick: “Met de verhuurders voeren we gesprekken over verduurzaming. Wij vragen hen om hierin extra te investeren. Dat kan door het plaatsen van zonnepanelen of extra te isoleren.” 

Ook kunnen we zelf veel doen om minder energie te verbruiken. Dit zijn natuurlijk de bekende tips zoals korter douchen, de verwarming iets lager zetten en deuren goed sluiten. “Maak er op de woning of dagactiviteit een sport van om samen energie te besparen. Organiseer een warme truiendag of doe allemaal je sloffen aan in de gezamenlijke woonkamer”, vervolgt Dick. “Om hier nog bewuster mee om te gaan, wordt er begin 2023 gestart met een campagne.

Een campagne die wordt aangestuurd door een aantal cliënten uit de verschillende clusters. Zij hebben hele goede ideeën die we gaan delen met de rest van de organisatie. Want samen gaat het sneller en is het leuker”, vertelt Dick tot slot.