“Voor een ‘Dit vind ik ervan!’-gesprek ga je samen zitten en loop je verschillende vragen langs”

“Voor een ‘Dit vind ik ervan!’-gesprek ga je samen zitten en loop je verschillende vragen langs”, legt Merie uit. “Dit kunnen vragen zijn over familie, gevoelens of bijvoorbeeld keuzes maken. Voor mijn cliënten werkt het goed dat het een afvinklijstje is, dat geeft structuur aan het gesprek.”

Merie is persoonlijk begeleider bij woonlocatie ’t Schild in Harderwijk. Zij zet de methodiek ‘Dit vind ik ervan!´ in bij de gesprekken met haar cliënten. Bij deze methodiek vertellen cliënten aan de hand van 10 thema’s wat ze écht belangrijk vinden. De cliënt kan zijn of haar ervaring vertellen, en de begeleider kan die informatie gebruiken om beter zorg op maat aan te bieden.
“De vragen zijn een stimulans om door te vragen op de verschillende onderwerpen, je gaat veel sneller de diepte in”, vertelt Merie. “Op deze manier kom je op mooie gesprekken en dat werkt soms lang na. Zo kwam een cliënt een paar dagen na ons gesprek terug op een onderwerp en wilde graag een aanvulling doen.”

Ook al ken je de cliënt al goed, toch kan je met de methodiek elkaar nog beter leren kennen. Merie denkt dat dit komt omdat je met de cliënt praat in plaats van over de cliënt. Dit is een mooie invulling van eigen regie. Een goed voorbeeld hiervan is een cliënt die na de begrafenis van haar broer vroeg hoe het zou gaan als zij kwam te overlijden. “Zou dan alles wel gebeuren zoals ze het zelf wilde? Een hele mooie vraag die ik heb opgepakt met haar mentor”, vertelt Merie. “Binnenkort is er een gesprek om samen op papier te zetten welke wensen zij heeft. Als de lijst compleet is, wordt dit in haar dossier gezet, zodat iedereen haar wensen kan nalezen en naleven. Hiermee pakt ze haar eigen regie.”

Sinds kort kan er ook gewerkt worden met een zakboekje. In dit zakboekje kunnen cliënten opschrijven of tekenen waarover ze willen praten met een begeleider.

“De methodiek ‘Dit vind ik ervan!’ biedt handvatten voor een continue dialoog tussen mij en de cliënten”, zegt Merie. “Dit is zeker een toegevoegde waarde in mijn werk!”