“Ik vind het belangrijk dat je weet wat het werk van een begeleider inhoudt voordat je hierin adviseert”, zegt Doreen. De orthopedagoog (30) werkte acht jaar als begeleider, en groeide door. Ze werd coach van andere ​persoonlijk begeleiders en nam taken over van de orthopedagoog. Toen ze 2,5 jaar geleden verhuisde van Gouda naar Harderwijk, solliciteerde ze bij Careander ​en ging aan de slag als orthopedagoog.  

De unieke aanpak van Careander sprak Doreen aan. “Careander is heel erg op de cliënt gericht, vanuit de visie dat iedereen uniek is, door God geliefd”, legt ze uit. “Doordat het een kleine organisatie is merkte ik gelijk dat ik betrokken werd bij de beleidszaken, de systemen en zorg rondom een cliënt.”

De afwisseling in haar werk waardeert Doreen. “​Je bent constant bezig met: Wat heeft de cliënt nodig voor zijn ontwikkeling? Wanneer moet een interventie gegeven worden, of wanneer moeten we een stapje terugzetten? Ik ga op onderzoek uit, door onder andere in gesprek te gaan met ouders, persoonlijk begeleiders en therapeuten. Het is een soort hele grote puzzel.” Vooral de samenwerking met anderen, zoals de therapeuten, zorgt ervoor dat Doreen en het team een zo positief mogelijke invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling en de levens van de cliënten.  “Je werkt echt samen met je collega’s binnen en buiten Careander. We maken gebruik van elkaars expertise en streven samen ernaar om het beste in een cliënt naar boven te halen”, zegt Doreen. “En Careander geeft ons ook de ruimte om creatief te zijn en oplossingen te zoeken die het beste aansluiten bij de cliënt en zijn omgeving.”

Over een paar jaar hoopt Doreen de opleiding tot GZ-psycholoog te mogen doen, maar ook tot die tijd is Doreen nog niet uitgeleerd. “De wetgeving verandert regelmatig en de doelgroepen worden moeilijker, daar moeten we op anticiperen”, legt ze uit. “We doen dat onder andere door ​scholing en intervisiemomenten, daardoor houden we elkaar scherp. Het is mooi om van elkaar te blijven leren.”