Wie zijn wij?

Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. Wij ondersteunen bij het wonen, bij de dagbesteding of werken of bij het invullen van de vrije tijd. Dit doen we vanuit een protestants christelijke visie dat ieder mens uniek en waardevol is. We zijn dichtbij en geven ondersteuning in samenspraak met de cliënt. Begeleider en cliënt werken nauw samen, zodat wensen van cliënten uitkomen. Ons uitgangspunt? Zo gewoon als mogelijk en zo bijzonder als nodig! Careander is te vinden in diverse plaatsen op de Veluwe.

 

Historie

Careander bestaat bijna 50 jaar. In 1966 konden enkele ouders bij de bestaande instellingen niet die dagbesteding voor hun kinderen vinden, die zij graag wilden. Ze namen samen het initiatief om de Protestants Christelijke stichting Welzijnszorg op te richten. In 1967 werd de stichting opgericht en statutair vastgesteld. In 1968 was de officiële opening van KDV De Schutse. Een nieuwe stap in de zorg voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Toen het KDV enkele jaren open was, ging het bestuur nieuwe uitdagingen aan. In 1972 openden zij Dagopvang Voor ouderen De Schuilplaats in Harderwijk en in 1975 werd het eerste Gezinsvervangend tehuis ’t Schild in gebruik genomen.

Na deze successen ging Welzijnszorg ook in andere plaatsen op de Veluwe aan de slag. Zo werden in ’t Harde in de jaren zeventig DVO Shalom en GVT De Steenrots geopend en bouwde Welzijnszorg in Putten Het Anker. De organisatie groeide gestaag door in de volgende decennia. In 1990 ging Welzijnszorg een samenwerking aan met stichtingen in Barneveld, Ede en Lunteren voor het gebruik van de diensten van het Centraal Bureau. Later in de jaren negentig werden De Bongerd, Slunterhof en Bergveste onderdeel van Welzijnszorg.

Nieuwe naam

In 2006 verhuisde het Centraal Bureau van Careander naar het Westeinde in Harderwijk. Deze gelegenheid wordt gebruikt om een nieuwe naam te gaan gebruiken: Careander. Careander is de afgelopen 49 jaar gegroeid naar een moderne, professionele organisatie waar de kernwaarden “Dichtbij en Daadkrachtig” in alle zorg en ondersteuning leidend zijn. Iets waar we met elkaar voor staan en trots op zijn.